Satul Erbiceni este situat la 30 de km N- V de orașul Iași, pe malul stâng al râului Bahlui și în lungul căii ferate Iași- Hârlău, având o vechime de peste 400 de ani. Satul iși trage numele de la boierul Iurghici (Iurghiceanu), parcalab de Ceatea Albă, care a avut moșii în această parte a Moldovei.
Biserica din Erbiceni a fost zidită în mijlocul satului la circa 200 de metri sud de fostul conac boieresc fiind ctitoria boierilor Luca, Lascăr și Constantin Pașcanu și are hramul “Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Aceasta este concepută după un stil original, imitație gotică deoarece tradiția spune că doamnele de la curtea boierească erau de confesiune romano-catolică și ar fi vrut ca în biserica zidită de familia lor să se slujească în acest rit. Intenția lor s-a lovit de opoziția fermă a credincioșilor ortodocși din sat și s-a hotărât de către obște ca în biserică să slujească numai clerici ortodocși.
Forma bisericii este de corabie, înaltă, suplă cu 3 bolți susținute de arcade rotunde. Pentru ca timpul și-a pus amprenta și biserica ajunsese într-o stare avansată de degradare, în anul 1980 încep ample lucrări de concolidare, reparații și extindere sub directa supraveghere și îndrumare a părintelui Dumitru Merticariu, lucrări ce au durat până în anul 1994. A fost înlocuită catapeteasma care era foarte degradată, icoanele de pe aceasta și din biserică fiind pictate de soția părintelui, Cornelia Merticariu, iar pictura murală a fost executată între anii 1989- 1994 în tehnica “tempera” de către Prof. Univ. Dimitrei Gavrilean.
În cursul anilor 1993-1994 lucrările au fost coordonate de părintele Constantin Voina care a venit paroh după plecarea părintelui Merticariu la biserica Banu din Iasi, la sfârsitul anului 1992.
Resfințirea bisericii a avut loc pe 25 septembrie 1994 și a fost oficiată de către Preasfintitul Calinic Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Din 1996 până în prezent, s-a contruit un impunător monument al eroilor în curtea bisericii și o casă sociala dotată cu toate cele necesare.